Hur gör man en hemsida

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Inleed

Hur gör man en hemsida

Det finns många sätt för hur man gör en hemsida beroende vad du har för mål med din hemsida. Jag går här igenom vad du har för alternativ om du

  • vill lära dig tekniken med HTML
  • behöver en helt gratis blogg som bloggare eller influencer
  • vill äga din hemsida själv på ett eget webbhotell och behöver blogg eller hemsida i ditt företagande
  • som en extra bonus tar jag även upp val av webbhotell så att du startar med de bästa förutsättningarna

 

För dig som vill lära dig tekniken med HTML

Är du nyfiken på HTML för att skapa en hemsida så är w3schools.com en av de bästa resurserna på området. Förutom HTML kan du där lära dig CSS, Bootstrap, Javascript, Asp, PHP, jQuery, XML och mycket annat. Tycker du det är jobbigt med engelska och vill ha tips om en svensk sida så är Webdesignskolan bra.

För dig som inte är så teknisk och vill ha en helt gratis blogg

Är du inte så teknisk och vill ha en helt gratis blogg så kan du använda de gratis portalerna blogg.se, Nouw och WordPress.com. Detta alternativ passar dig som ska blogga som privatperson för bloggandets skull eller om du har drömmar om att bli influencer. Kommer du att använda bloggen mer som företagare eller har eventuella planer på det så rekommenderar jag starkt att du äger din hemsida själv på ett eget webbhotell.

För dig som vill äga din hemsida på ett eget webbhotell

Jag hade kunnat skriva detta stycket med ett enda ord, WordPress! WordPress är det enda smarta alternativet oavsett om du är teknisk eller ej. Jag rekommenderar två webbhotell längre ner i artikeln där du enkelt kan installera WordPress genom att bara klicka på det alternativet i din kontrollpanel på ditt konto.

Blir du skrämd av det tekniska före eller efter installation så är det inga problem för du kan enkelt köpa hjälp av en konsult utan att det behöver bli dyrt. Det finns väldigt många konsulter som kan WordPress och det tar inte många minuter att sätta upp en enkel hemsida.

Det finns många färdiga gratisteman som du enkelt kan få hjälp med att installera och sedan är du igång. Är du inte helt nöjd med ett färdigt tema och bara vill ha lite ändringar för att få det anpassat så kostar det inte mycket att köpa in hjälp. Med många anpassningar och många önskemål vad gäller utseende och funktion så kan det så klart kosta en del oavsett vad hemsidan bygger på för teknik.

Val av webbhotell

Jag kan rekommendera två webbhotell där du får valuta för pengarna både vad gäller prestanda (snabb laddningstid på dina webbsidor), säkerhet, support och enkelheten i att använda kontrollpanelen.

De två webbhotellen gör det också enkelt att sätta upp säkra webbplatser med SSL som sätter https på din hemsida. SSL är idag ett måste för att det inte ska visas varningar för dina besökare när de besöker din hemsida. Det är också nödvändigt med https för att ranka bättre i sökmotorerna som exempelvis Google så att du lättare syns på första sidan i sökresultatet.

Rekommenderade webbhotell:

Oderland

Oderland är ett välkänt webbhotell med gott rykte och kvalitet med serverhallar i Göteborg. Det är enkelt och gratis att installera SSL. Oderland riktar sig idag endast till företag och har en något högre prisnivå än tidigare då det fanns tillgängligt även för privatpersoner.

Inleed

Inleed är ett svenskt företag i Dalarna med serverhallar i Falun och Tällberg. Webbhotellet är både prisvärt och håller kvalitet samt att det är gratis och enkelt att installera SSL.

Vilket webbhotell ska du välja?

Har du ett företag och har råd så bör du satsa på Oderland. Annars rekommenderar jag Inleed som budgetalternativ. Jag själv driver sex webbplatser och har samtliga hos Inleed. När mina webbplatser blir större kommer jag att flytta över till Oderland.

Lämna en kommentar