Få hjälp att synas bättre online – få fler kunder

Få hjälp att synas bättre online och få fler kunder

Få hjälp att synas bättre online i Googles sökresultat och på sociala medier. Många företag konkurrerar om kunderna på webben och det krävs kontinuerligt aktivt arbete för en bra position i sökresultat.

Bättre rankning är viktigt för att kunderna ska hitta dig på Google. Att lyckas i de sociala kanalerna handlar inte om att finnas och vara aktiv i alla kanaler. Gör ett urval bland de sociala medier som är mest effektiva för just ditt företag och din målgrupp.

Välj rätt kanaler för ditt företag och din målgrupp för att synas bättre online

Det finns många kanaler att välja på och det dyker hela tiden upp nya. Lägg inte onödig tid på en kanal som inte ger ditt företag någonting. Försök istället att välja rätt kanaler genom att veta vilken målgrupp du har för att synas bättre online.

Ta reda på vilka de är exempelvis ålder, var de finns geografiskt, vad de vill ha och var de brukar kommunicera. Detta gör det lättare att välja rätt kommunikationskanaler och hur du ska kommunicera med dem.

Din produkt eller tjänst kan säkert passa alla men när du jobbar digitalt måste du ta fram en snävare målgrupp att arbeta med online på ett mer intensivt sätt. Det är då du kan konkurrera om kunderna annars försvinner du i mängden och dina kunder hittar inte dig.

Arbeta med dina sökord så att dina kunder hittar dig i sökresultaten på Google – Sökmotoroptimering SEO

För att dina kunder ska hitta dig i sökresultaten på Google, Bing och andra sökmotorer så behöver du arbeta med dina sökord. Sökorden är de ord på din hemsida som ska hjälpa dig att hamna på första sidan i sökresultaten.

Det är bortkastad tid och pengar att arbeta med alla slags ord du kan komma på. Hitta först några få huvudsökord att fokusera på för att positionera dig bättre innan du ökar på med fler.

Hur ska du arbeta med dina sökord – hur sökmotoroptimerar du?

Framförallt ska du använda dina specifika sökord i texterna på hemsidan, bloggen och i dina sociala medier. De ska inte överanvändas utan sparsamt flätas in naturligt i texten både i början, mitten och slutet.

På din hemsida och blogg behöver sökorden också finnas med i huvudrubriker och underrubriker i texten. Det här är det enklaste sättet för dig att arbeta med sökmotoroptimering. För dig som är lite mer insatt i det ”tekniska” bakom din hemsida eller blogg kan också arbeta med meta taggar och andra html attribut.

Den lite mer ”tekniska” biten med sökmotoroptimering för att synas bättre online

Sökmotorerna använder sig utav olika beräkningstekniker, algoritmer, för att bestämma i vilken ordning alla webbsidor ska listas i sökresultaten. Genom att tagga hemsida och blogg med olika meta taggar och andra html attribut kan du få större möjligheter att synas bättre online.

Om du vet hur du kommer åt koden bakom din webbsida kan du där arbeta med att få in dina sökord på ett naturligt sätt. Exempelvis kan du jobba med meta description som är den beskrivning som visas om din webbsida i sökresultaten.

Du kan också arbeta med sökorden på dina bilder genom alt taggar som ger en beskrivande text för dina bilder.

Det finns många fler sätt att jobba med detta men dessa är de viktigaste tillsammans med att rubriker är markerade som riktiga rubriker med huvudrubrik h1 och underrubriker h2, h3 etc.

Julstäda dina sociala medier inför 2019!

Julstäda dina sociala medier inför 2019

Julen är snart här och december månad kan för en del vara den tid på året då det finns tid till att jobba undan det sista inför det nya året.

Passa då på att även julstäda dina sociala medier och se över din sociala medier strategi inför 2019. Har du inte lyxen att hinna med detta i december så försök att planera in lite tid i början av året för detta.

1. Rensa – sluta följa konton som tar onödig tid

Oavsett vad du ska städa så är det alltid bra att börja med att rensa – och det gäller även dina sociala medier. Att rensa underlättar otroligt mycket eftersom det ger dig en bättre överblick innan du ska börja analysera och planera.

Titta igenom vilka du följer och sluta följa konton som inte följer dig tillbaka eller som inte passar in i din målgrupp eller bransch. Detta är speciellt viktigt om du följer nyhetsflödet då deras inlägg annars tar en massa onödig tid från dig när du sitter och scrollar igenom vad som har hänt sen sist.

Avfölj även inaktiva konton så du slipper gå igenom dem i onödan nästa gång du ska göra en rensning.

Är det första gången du ska rensa så kan denna uppgift ta en del tid. Min rekommendation är att du rensar en gång i kvartalet eller i alla fall två gånger om året, före eller efter sommarledighet och jul. Planera in det i din kalender så att det verkligen blir gjort.

2. Analysera – vilka sociala medier kanaler går bra och varför?

Gå igenom dina sociala medier, kanal för kanal och analysera vilka av dem som har gått bra och varför. Det finns flera anledningar till att en kanal går bättre än en annan.

Här gäller det att mäta rätt värden i dina sociala medier. Antalet följare är egentligen inte intressant då det i sig inte skapar mervärde för ditt företag. En följare följer inte per automatik ditt företag så undvik att köpa följare utan satsa på att få kvalitativa följare till dina sociala medier.

Kvalitativa följare = följare som engagerar sig – gillar, delar, kommenterar.

 • Vilken kanal skapar mest engagemang?
 • Finns din målgrupp i lika stor grad i alla de kanaler som du använder i ditt företag?
 • Har du använt rätt strategi i respektive kanal för att attrahera din målgrupp?
 • Vilka sorts inlägg har gett bäst engagemang per kanal?
 • Svarar du på alla kommentarer och tillräckligt snabbt?
 • Hur gör dina konkurrenter?

3. Planera – uppdatera eller skapa en ny strategi för 2019

Planera hur din strategi ska se ut för 2019.

 • Har du tagit fram rätt målgrupp?
 • I vilka kanaler ska du nå din målgrupp? Behöver du starta med någon ny kanal?
 • Vilka kanaler ska du satsa på, ta paus med eller lägga ner?
 • På vilket sätt ska du nå din målgrupp i varje kanal?
 • Hur ofta ska du uppdatera dina kanaler?
 • Hur kan du förbättra ditt varumärke – branding – i text och bild?
 • Har jag tiden som krävs eller behöver jag avlastning?

Innan du planerar allt detta så behöver du även se över din affärsidé. Passar mina produkter eller tjänster in i 2019? Behöver dem förändras för att bättre passa in? Har jag satsat på rätt saker? Behöver jag bredda min verksamhet eller kanske till och med kapa den för att den är för spretig? Det är många viktiga frågor som du behöver fundera över och hitta svaret på innan du kan ta fram din strategi.

4. Uppdatera – gammalt innehåll

Kolla igenom allt gammalt innehåll för att se om något behöver uppdateras eller till och med rensas bort. Nya saker händer ständigt som kan göra att något i ditt innehåll numera kan ge felaktig information eller att en länk behöver uppdateras. Gammalt material som handlar om ett aktuellt ämne kan behöva uppdateras och publiceras om med nytt datum för att attrahera din målgrupp.

Här kan du även dra nytta av den analys du har gjort i steg två och din nya plan i steg tre. Vad har fungerat bra och gett mest engagemang i dina sociala medier? Kan du uppdatera något av ditt gamla innehåll så att det bättre stämmer överens med vad som fungerar bra för just ditt företag?

Glöm inte bort att även se över dina bilder om de behöver bytas ut! Jag tänker då inte bara på inläggsbilder utan även logotyp, profilbilder och omslagsbilder.

5. Förnya – följ nya konton och börja använda din nya uppdaterade strategi

Hitta nya konton att följa både personer som tillhör din målgrupp men även inom din egen bransch. Samarbeta och nätverka är bra samtidigt som du håller koll på vad dina konkurrenter gör och vad som får dem att vara framgångsrika. På köpet syns du även för deras kunder.

När du har julstädat klart dina sociala medier så är du redo att sätta igång med din nya uppdaterade strategi och nå ut med ditt budskap!

Behöver du hjälp?

Behöver du hjälp med dina sociala medier? Kontakta mig för att se hur jag som social media manager och digital marknadsföringskonsult kan hjälp dig i ditt företag.

>> Läs mer om mina tjänster som social media manager.

Få hjälp med sociala medier

/Jenny – Synas på webben

6 tips på copywriting för nyhetsbrev

 tips på copywriting för nyhetsbrev

Få copywritingtips för dina nyhetsbrev! Innehållet i dina nyhetsbrev är så klart en viktig framgångsfaktor för att lyckas med dina nyhetsbrev. Här delar jag med mig av mina bästa tips på copywriting för nyhetsbrev.

1. Lär känna din målgrupp

När du skriver ditt nyhetsbrev behöver du känna till din målgrupp. Vem är din största köpbenägna drömkund för dina produkter eller tjänster? Är det främst kvinnor eller män? Vilken ålder och vilka ämnen är de intresserade av?

Genom att lära känna din målgrupp så vet du vilken information dina läsare vill ha och vilken ton och struktur du behöver använda i nyhetsbrevet.

2. Samtala med din målgrupp

Samtala direkt med dina läsare genom att använda pronomen du istället för vi.

3. Ge lösningar på dina kunders problem

Poängen med dina nyhetsbrev är att fånga dina kunders intresse och att bygga ett förtroende. För att din målgrupp ska ta sig tid att läsa ditt nyhetsbrev och även de efterföljande så behöver du bjuda på information som de har nytta av.

Erbjud relevanta råd och verktyg som kan lösa problem för din målgrupp istället för att köra traditionellt säljsnack.

4. Fokusera

Fokusera på någon enstaka nyhet istället för att överösa dina läsare med massor av nyheter med allt som har hänt eller är på gång. Respektera dina läsares tid som de lägger på att läsa dina nyhetsbrev och ge dem ett noga tänkt urval som kan intressera din målgrupp. Då är det större chans att de läser fler av dina nyhetsbrev istället för att avprenumerera på din tjänst.

Du behöver också ha något kvar att skriva om nästa gång.

5. Skapa nyfikenhet

Ha också ett fokus på att vara så pass kortfattad i dina nyheter för att dina läsare ska orka läsa hela nyhetsbrevet men även ge tillräckligt mycket information för att de ska bli nyfikna att läsa och lära mer.

Målet är också att de ska klicka sig in på din hemsida eller den sociala kanal som är aktuell för att både öka trafiken och bearbeta dina kunder vidare i köpprocessen vilket ökar din chans att sälja.

6. Hur ofta ska du skicka nyhetsbrev?

Hur ofta du ska skicka ut information beror mycket på vilken verksamhet du har. Finns det inget särskilt syfte att skicka ut nyhetsbrev ofta så är en rekommendation att skicka ut en gång i månaden. Då minskar du risken att dina läsare tycker att du spammar dem med information vilket annars kan resultera i de markerar dina e-post som skräppost och att de väljer att avprenumerera.

En gång i månaden är också minimum för att inte dina läsare ska glömma bort dig mellan varven. Bestäm dig för en frekvens och håll fast vid den så att dina läsare vet när de förväntar sig e-post från dig.

Program för att skicka nyhetsbrev

Det finns en hel del program att välja på för att skicka ut nyhetsbrev. Har du nyligen startat ditt företag så kanske du inte har så stor budget för diverse digitala verktyg som du kan behöva i ditt företagande. Du är kanske också ny på att skicka nyhetsbrev och då kan det vara bra att testa en produkt som är gratis. Jag rekommenderar ett svenskt företag Get a newsletter.

Tjänsten är gratis så länge du har upp till 100 prenumeranter. Har du fler prenumeranter så är kostnaden ändå låg jämfört med andra tjänster. Växer du ur verktyget och vill gå över till ett mer avancerat program med fler automatiseringsfunktioner etc. så är det enkelt att plocka ut din prenumerationslista från Get a newsletter.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Prenumerera på mitt nyhetsbrev för fler tips i din digitala marknadsföring

/Jenny – Synas på webben