6 tips på copywriting för nyhetsbrev

 tips på copywriting för nyhetsbrev

Få copywritingtips för dina nyhetsbrev! Innehållet i dina nyhetsbrev är så klart en viktig framgångsfaktor för att lyckas med dina nyhetsbrev. Här delar jag med mig av mina bästa tips på copywriting för nyhetsbrev.

1. Lär känna din målgrupp

När du skriver ditt nyhetsbrev behöver du känna till din målgrupp. Vem är din största köpbenägna drömkund för dina produkter eller tjänster? Är det främst kvinnor eller män? Vilken ålder och vilka ämnen är de intresserade av?

Genom att lära känna din målgrupp så vet du vilken information dina läsare vill ha och vilken ton och struktur du behöver använda i nyhetsbrevet.

2. Samtala med din målgrupp

Samtala direkt med dina läsare genom att använda pronomen du istället för vi.

3. Ge lösningar på dina kunders problem

Poängen med dina nyhetsbrev är att fånga dina kunders intresse och att bygga ett förtroende. För att din målgrupp ska ta sig tid att läsa ditt nyhetsbrev och även de efterföljande så behöver du bjuda på information som de har nytta av.

Erbjud relevanta råd och verktyg som kan lösa problem för din målgrupp istället för att köra traditionellt säljsnack.

4. Fokusera

Fokusera på någon enstaka nyhet istället för att överösa dina läsare med massor av nyheter med allt som har hänt eller är på gång. Respektera dina läsares tid som de lägger på att läsa dina nyhetsbrev och ge dem ett noga tänkt urval som kan intressera din målgrupp. Då är det större chans att de läser fler av dina nyhetsbrev istället för att avprenumerera på din tjänst.

Du behöver också ha något kvar att skriva om nästa gång.

5. Skapa nyfikenhet

Ha också ett fokus på att vara så pass kortfattad i dina nyheter för att dina läsare ska orka läsa hela nyhetsbrevet men även ge tillräckligt mycket information för att de ska bli nyfikna att läsa och lära mer.

Målet är också att de ska klicka sig in på din hemsida eller den sociala kanal som är aktuell för att både öka trafiken och bearbeta dina kunder vidare i köpprocessen vilket ökar din chans att sälja.

6. Hur ofta ska du skicka nyhetsbrev?

Hur ofta du ska skicka ut information beror mycket på vilken verksamhet du har. Finns det inget särskilt syfte att skicka ut nyhetsbrev ofta så är en rekommendation att skicka ut en gång i månaden. Då minskar du risken att dina läsare tycker att du spammar dem med information vilket annars kan resultera i de markerar dina e-post som skräppost och att de väljer att avprenumerera.

En gång i månaden är också minimum för att inte dina läsare ska glömma bort dig mellan varven. Bestäm dig för en frekvens och håll fast vid den så att dina läsare vet när de förväntar sig e-post från dig.

Program för att skicka nyhetsbrev

Det finns en hel del program att välja på för att skicka ut nyhetsbrev. Har du nyligen startat ditt företag så kanske du inte har så stor budget för diverse digitala verktyg som du kan behöva i ditt företagande. Du är kanske också ny på att skicka nyhetsbrev och då kan det vara bra att testa en produkt som är gratis. Jag rekommenderar ett svenskt företag Get a newsletter.

Tjänsten är gratis så länge du har upp till 100 prenumeranter. Har du fler prenumeranter så är kostnaden ändå låg jämfört med andra tjänster. Växer du ur verktyget och vill gå över till ett mer avancerat program med fler automatiseringsfunktioner etc. så är det enkelt att plocka ut din prenumerationslista från Get a newsletter.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Prenumerera på mitt nyhetsbrev för fler tips i din digitala marknadsföring

/Jenny – Synas på webben

Prova-på erbjudande för ditt företags digitala närvaro

Prova-på erbjudande för nya kunder

Behöver du hjälp med ditt företags digitala närvaro?

Efter en intensiv sommar och start på hösten med en blandning av planerad ledighet och roliga uppdrag så är jag nu tillgänglig för några fler spännande uppdrag. Vill du som ny kund testa för att se om mina tjänster passar dig och ditt företag? Nu har du möjlighet att testa mitt prova-på erbjudande. Du väljer själv vilka tjänster du vill ska ingå i din pakettjänst. För de första 1-4 timmarna faktureras du 375 kronor per timme exklusive moms.

Prova på mina pakettjänster med anpassade tjänster

De flesta uppdrag jag utför brukar innefatta någon eller några av dessa tjänster:

 • Digital marknadsföring – innehåll, annonsering med mera.
 • Skriva webbanpassade artiklar och texter/content/copywriting – texter som är anpassade till din målgrupp och som följer de senaste SEO rekommendationerna för att positionera dig så högt som möjligt i sökresultat som Google.
 • Artikelskrivning
 • Blogginlägg – jag hjälper dig med planeringen, att skapa innehåll, att publicera inlägget i WordPress eller annan plattform samt att hantera dialogen med dina läsare.
 • Sociala medier – Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, Google+ med flera. Jag hjälper dig att planera, skapa innehåll med text och bild, att publicera i sociala medier och att hantera dialogen med dina följare.
 • Bilder och enklare bildhantering – Jag kan leta fram passande foton från bildbanker där fotona är gratis och fria att använda i ditt företag. Jag storleksändrar bilderna till lämpliga storlekar och optimerar dem så att bildernas lagringsstorlek är minimal för snabbare laddning. Jag utför även enklare bildhantering som att sätta en text på bilden etc.
 • Nyhetsbrev
 • Underhålla och uppdatera hemsida och blogg. Jag har störst erfarenhet av WordPress men det fungerar bra även med andra plattformar.
 • SEO sökmotoroptimering på din webbplats – åtgärder på din webbplats för att förbättra din position i Googles sökresultat.

Det finns stora möjligheter att jag kan hjälpa till med andra saker som du behöver hjälp med för ditt företag online. Kontakta mig och berätta vad just du behöver hjälp med så tittar jag på vilka möjligheter som finns.

Kontakta mig!

/Jenny – Synas på webben

Hur gör man en hemsida

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Inleed

Hur gör man en hemsida

Det finns många sätt för hur man gör en hemsida beroende vad du har för mål med din hemsida. Jag går här igenom vad du har för alternativ om du

 • vill lära dig tekniken med HTML
 • behöver en helt gratis blogg som bloggare eller influencer
 • vill äga din hemsida själv på ett eget webbhotell och behöver blogg eller hemsida i ditt företagande
 • som en extra bonus tar jag även upp val av webbhotell så att du startar med de bästa förutsättningarna

För dig som vill lära dig tekniken med HTML

Är du nyfiken på HTML för att skapa en hemsida så är w3schools.com en av de bästa resurserna på området. Förutom HTML kan du där lära dig CSS, Bootstrap, Javascript, Asp, PHP, jQuery, XML och mycket annat. Tycker du det är jobbigt med engelska och vill ha tips om en svensk sida så är Webdesignskolan bra.

För dig som inte är så teknisk och vill ha en helt gratis blogg

Är du inte så teknisk och vill ha en helt gratis blogg så kan du använda de gratis portalerna blogg.se, Nouw och WordPress.com. Detta alternativ passar dig som ska blogga som privatperson för bloggandets skull eller om du har drömmar om att bli influencer. Kommer du att använda bloggen mer som företagare eller har eventuella planer på det så rekommenderar jag starkt att du äger din hemsida själv på ett eget webbhotell.

För dig som vill äga din hemsida på ett eget webbhotell

Jag hade kunnat skriva detta stycket med ett enda ord, WordPress! WordPress är det enda smarta alternativet oavsett om du är teknisk eller ej. Jag rekommenderar två webbhotell längre ner i artikeln där du enkelt kan installera WordPress genom att bara klicka på det alternativet i din kontrollpanel på ditt konto.

Blir du skrämd av det tekniska före eller efter installation så är det inga problem för du kan enkelt köpa hjälp av en konsult utan att det behöver bli dyrt. Det finns väldigt många konsulter som kan WordPress och det tar inte många minuter att sätta upp en enkel hemsida.

Det finns många färdiga gratisteman som du enkelt kan få hjälp med att installera och sedan är du igång. Är du inte helt nöjd med ett färdigt tema och bara vill ha lite ändringar för att få det anpassat så kostar det inte mycket att köpa in hjälp. Med många anpassningar och många önskemål vad gäller utseende och funktion så kan det så klart kosta en del oavsett vad hemsidan bygger på för teknik.

Val av webbhotell

Jag kan rekommendera två webbhotell där du får valuta för pengarna både vad gäller prestanda (snabb laddningstid på dina webbsidor), säkerhet, support och enkelheten i att använda kontrollpanelen.

De två webbhotellen gör det också enkelt att sätta upp säkra webbplatser med SSL som sätter https på din hemsida. SSL är idag ett måste för att det inte ska visas varningar för dina besökare när de besöker din hemsida. Det är också nödvändigt med https för att ranka bättre i sökmotorerna som exempelvis Google så att du lättare syns på första sidan i sökresultatet.

Rekommenderade webbhotell:

Oderland

Oderland är ett välkänt webbhotell med gott rykte och kvalitet med serverhallar i Göteborg. Det är enkelt och gratis att installera SSL. Oderland riktar sig idag endast till företag och har en något högre prisnivå än tidigare då det fanns tillgängligt även för privatpersoner.

Inleed

Inleed är ett svenskt företag i Dalarna med serverhallar i Falun och Tällberg. Webbhotellet är både prisvärt och håller kvalitet samt att det är gratis och enkelt att installera SSL.

Vilket webbhotell ska du välja?

Har du ett företag och har råd så bör du satsa på Oderland. Annars rekommenderar jag Inleed som budgetalternativ. Jag själv driver sex webbplatser och har samtliga hos Inleed. När mina webbplatser blir större kommer jag att flytta över till Oderland.

Är din hemsida mobilanpassad?

Är din webbplats mobilanpassad?

Att din hemsida är mobilanpassad kan vara självklart för många som i stort sett bara använder internet på sin mobil. Men för alla är det ingen självklarhet men det borde vara det eftersom statistiken för vilka enheter som används talar sitt tydliga språk. Har du ett företag men har inte mobilanpassat din webbplats så riskerar du dels att

 • missa kunder som kommer till din hemsida via en smartphone eller surfplatta
 • du riskerar hamna lägre ner i sökresultaten på exempelvis Google och missar på så sätt ytterligare kunder

76% av svenskarna använder internet dagligen i mobilen

Svenskarna och internet är en årlig rapport som tas fram genom IIS, Internetstiftelsen i Sverige. I den senaste undersökningen Svenskarna och internet 2017 visar siffror att 76% av svenskarna använder internet dagligen i mobilen (sida 13 det undre diagrammet).

För åldrarna 12 – 45 år så är det 90-97% som dagligen använder internet i sin smartphone. Så är inte dina webbsidor anpassade för en smartphone och du riktar dig till de yngre generationerna som målgrupp kan du förlora viktiga kunder.

Enkelt att testa din hemsida med ett gratis verktyg

Det finns ett gratis verktyg från Google som gör det mycket enkelt att testa om din hemsida är mobilanpassad. När testet är klart kan du också se hur din webbplats ser ut i en smartphone. Oavsett om du själv gjort din hemsida eller beställt den bör du titta igenom hur webbsidorna ser ut i både dator, mobil och surfplatta.

Googles mobile first index påverkar din position i sökresultaten

Google satsar på att göra webben allt mer mobilvänligare eftersom statistiken visar på det ökade användandet. Deras satsning heter mobile first index och har börjat rulla ut på allt fler webbplatser och det kommer att ske gradvis för att skapa en naturlig övergång. Tidigare när en sökning kom från en mobil enhet så visades den mobila versionen och en sökning från dator visade desktopversionen. Googles nya uppdatering innebär att de indexerar din mobila version i första hand och visar resultat från det mobila indexet oavsett vilken enhet sökningen kommer ifrån.

Så vad innebär detta för dig och din hemsida?

Jo du måste ha en mobilanpassad hemsida och när din webbplats visas i en mobil behöver all information även visas där som finns i desktopversionen. Så det är inget bra att något tas bort för mobiler utan informationen ska bara ha en annan plats.

När behöver du göra det?

Nu eftersom du inte vet när det är dags för din webbplats. Ett meddelande kommer att skickas till dig via Search Console om du har aktiverat din hemsida där men då kan det vara ont om tid. Behöver du hjälp med din webbplats för att mobilanpassa den så tänk på att det kan vara svårt att få tag på någon som kan utföra det då flera redan kan ha fullt upp med andra kunder som behöver samma hjälp.

Hur påverkar det min hemsidas position i sökresultaten?

En hemsida som är mobilanpassad kommer att värderas högre av Google än en som inte är det. Din webbplats kan med andra ord få en riktigt dålig position i sökresultaten men här kommer några tips om vad du bör tänka på för att positionera bra när din webbplats går över på mobile first index. Din hemsida behöver

 • vara mobilvänlig enligt de riktlinjer som du hittar via Googles mobilvänlighetstest
 • ha samma innehåll bör finnas i denna versionen som i desktopversionen
 • vara snabb på att ladda hemsidan för besökaren

Testa laddningstiden för din hemsida med Pingdom där du också får veta hur din hemsida förhåller sig i snabbheten jämfört med andra. Det finns också Googles egna PageSpeed Insight där du också kan testa snabbheten och få rekommendationer på vad du behöver göra.

Vilken strategi behöver jag ha för att få en mobilanpassad hemsida?

Det bästa är om det går att bygga om din hemsida så att den blir responsiv, det vill säga så att samma webbsida kan anpassa sig efter skärmen på en dator, surfplatta eller mobil. Är din hemsida väldigt gammal, inte uppdaterad på väldigt länge, byggd med äldre teknik och kanske har en massa avancerade finesser kan det vara svårt att anpassa den så att den blir responsiv. I det fallet behöver du skapa en separat mobilsida. Den stora nackdelen med en separat sida är att den inte uppdateras när du uppdaterar din vanliga webbplats utan kräver hantering separat. Dubbelt arbete med andra ord.

Ett tredje alternativ är att göra om hela din webbplats till en ny fräsch responsiv. Detta kan göras vid sidan av utan att störa din nuvarande webbplats. När väl den nya hemsidan är klar så tar det inte många minuter att ersätta den gamla med den nya.